KATA határidők, avagy a KATA adózási rendszerről

KATA határidők, avagy a KATA bevallásról röviden

Minden bizonnyal a legtöbben hallottak már adózási formák kapcsán felmerülve a Kata adózási rendszerről. Természetesen az, hogy valaki hallott erről a rendszerről nem feltétlen azt jelenti, hogy ért is mondjuk a KATA bevallás készítés menetéhez is, ismeri a KATA határidőket vagy egyáltalán bármit a KATA adózáshoz. Tapasztalatból mondom, hogy a legtöbbeknek sajnos fogalmuk sincsen arról, hogy pontosan mit is jelenthet ez az adózási forma és mégis kik vehetik igénybe ezt a fajta alternatívát. Így úgy gondoltam az alábbiakban írnék pár sort erről az adózási formáról. A Kata adózás röviden és lényegre törően a kisvállalkozók tételes adója. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ez egyfajta vállalkozási forma, de ezt a tévhitet el szeretném oszlatni ugyanis a Kata nem egy vállalkozási forma, hanem egyfajta adózási forma melyet a kisvállalkozóknak kell elvégezniük. Ezt az adózást az egyéni vállalkozások, az egyéni cégek, magánszemélyekből álló betéti társaságok, magánszemélyekből álló közkereseti társaságok választhatják. Az előbb felsorolt alternatívák közül két opció lehetséges, amennyiben igénybe szeretnék venni a KATA adózást, az első, ami új vállalkozás esetén áll fent, itt már a vállalkozás indításakor célszerű jelezni a szándékot, hogy a későbbiekben ezen a formán kívánnak adózni. A második opció már meglévő vállaklozás esetén állhat fent itt a NAV felé kell, bejelenti a változási szándékot és kitölteni az ehhez szükséges nyomtatványt.

A KATA határidők, avagy a bevallás menetéről

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy a KATA éves bevételi határa 12.000.000 forint. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy minden Katás vállalkozónak kötelező jelleggel kell bevételi nyilvántartást vezetnie a befolyó összegekről ez nem a KATA határidők egyike, ezt folyamatos jelleggel vezetjük. A KATA bevallás készítés 2020-ban jóval kedvezőbbé vált, mint az eddigiekben bármikor, így még több kisvállalkozóhoz eljuttatva a kedvező adózás alternatíváját. Érdemes tudni, hogy nem csak a bevételi határ változott 2017-ben 6 millió forintról 12 millió forintra, hanem az áfa alanyi mentességének a határa is 12 millió forintra emelkedett. Mindemellett a kedvező lehetőségek mellett szintén nagyon jó hírnek bizonyul, hogy bár kitolódtak a felső határok, mégsem növekszik a havonta fizetendő adóteher összege. A Katás szerződésüket és be vannak jegyezve az adott adó formára. A Katás ügyfeleknek fontos tudnia, hogy a bevallás határideje minden év február 25.- éje, ezt talán a legismertebb a KATA határidők közül.

A KATA határidők illetve a bevallás 2020-as elkészítése tömören

Mint fent említettem, a Katás ügyfeleknek fontos tudnia, hogy a bevallás határideje minden év február 25.- éje. 2020-ban a 18KATA adóbevallási nyomtatványt kell kitölteniük, majd beküldeni vagy online kereteken belül, vagy postai módon. Nagyon lényeges elvárás, hogy a Katás vállalkozók által kiállított számlákon minden esetben fel kell tüntetni azt a kitételt, hogy a számlát Katás vállalkozó váltotta ki. Ez mindössze annyit jelent, hogy amennyiben valaki főállású kis adózó, akkor havonta 50 000 forint a KATA, amennyiben emellett másik cégnél is dolgozik, ahol Katás adózás van, akkor csak 25 000 forint cégenként. KATA bevallást közvetlenül webes felületen is ki lehet tölteni. Ezen a felületen egyaránt lehetséges az elmentése is, a hosszabb távú tárolása, illetve szintén online felületen van lehetőség véglegesíteni a bevallást és végül benyújtani is. A tavalyi évről 2020. február 25-ig benyújtandó 19KATA mellett a 20KATA nyomtatványnak is van már az interneten online verziója, így az év közben a Kata-alanyiság alól kikerülő adózónak a soron kívüli beadására is van lehetőség. Továbbá érdemes tudni, hogy a negyedéves adóelőleg fizetési határideje április 20. Továbbá az évi kisvállalati adó bevallása és az adó különbözet megfizetési határideje 2020. június 1. Továbbá a személyi jövedelemadó határideje 2020 május 20. Míg az egyéni vállalkozók bevallásának és adókülönbözetének a megfizetésének a határideje 2020 május 20.

Úgy gondolom, a KATA határidők közeledtével mindenképpen figyeljünk oda, hogy ki ne csússzunk az időkeretből.