Eljött a savanyú alma szezonja!

Ha szerinted is a savanyú alma a legjobb gyümölcs, ideje, hogy megvedd az első adagot

Magyarországon méltán a legnépszerűbb gyümölcs a savanyú alma. Persze sokan szeretik az édes változatot is, azonban most úgy érzem, eljött a savanyú alma szezonja. Kifejezetten a savanyúsága miatt lesz a nyár egyik legjobb gyümölcse, ami egészséges rágcsálni-valónak is remek alternatíva. Hiszen mindjárt itt a nyár, csupán néhány nap választ el minket a rekkenő hőségtől, strandidőtől és a bikini vagy fürdőnadrág viselésétől. Ez az idő az, amikor az ember akaratlanul is egy kicsit bepánikol, mi is lesz vele a strandon, és jobban érdekli egy kicsit a teste és a diéta. Azonban a legtöbb ember nem kemény diétákat szeretne bevezetni és éheztetni magát vagy az edzőteremben izzadni napi négy-öt órát, hanem valami olyan egyszerű megoldást keres, amivel kicsit szebbé teheti az alakját a nyárra. És hát mi is jut eszünkbe a nyári nasikról? Biztosan a fagyi, a jégkrém, a jéghideg Mojito. Személy szerint a limonádé az egyik kedvencem, ami szintén nagyon jó éppen a savanyú állaga miatt. Sokkal felüdítőbb ilyenkor a savanyú dolgokat fogyasztani, mint az édeseket. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom nyáron, lehet mindenkinek egyéni. Azonban az tény, hogy nem véletlenül nem a túlzottan édes dolgok fogynak a legjobban a piacon.

A savanyú alma jótékony hatásai

A savanyú alma éppen olyan egészséges, mint az édes társa. Lédús, kevés kalória és tele van vitaminokkal. Szerintem mindenki ismeri a régi mondást: minden napra egy alma, az orvost távol tartja. Fontos, hogy nyáron se feledkezzünk meg a megfelelő vitaminfogyasztásról és hidratálásról. Sőt, ilyenkor a legfontosabb. Ilyenkor tudjuk felturbózni az immunrendszerünket már előre, hogy a hosszú hideg tél alatt kibírja a testünk nagyobb megbetegedések nélkül. A savanyú almában mindez már önmagában megtalálható. Egészséges, hidratál, még finom is. Talán a kisgyerekeket nem fogjuk tudni távol tartani a sok színes fagylaltos standtól, azonban mi felnőttek már lehetünk kicsit egészségtudatosabbak, és oda kell figyelnünk arra, mit eszünk. A savanyú alma remek alternatíva a nyári nasira. A kedvencem az alábbi módon fogyasztva, amivel csupán napi egy almát kell fogyasztanunk és az is soknak tűnik: egy közepes tálba daraboljunk fel egy almát minél kisebbre, hogy nagyobb legyen a térfogata. Ha nagyon éhesek vagyunk, lehet szó két almáról is, hiszen kevés kalóriát tartalmaz. Aztán vegyünk egy kisebb natúr joghurtot, és keverjünk bele egy fél kanál vaníliás cukrot vagy poralapú édesítőszert, illetve fahéjat, ami elősegíti a fogyást, és egy kis ártalmatlan kávéskanál rum aromát, ami az ízről gondoskodik ebben az esetben. Keverjük el ezeket, míg egységes masszát nem kapunk, majd öntsük a feldarabolt almára, és máris kész a tökéletes diétás desszert, ami ráadásul meglepően finom is! Amióta csak kipróbáltam, szinte mindennap ezt eszem édesség helyett, és soha nem érzem azt, hogy hiányozna valami más, amivel el is rontanám a saját napomat kalóriák szempontjából.

Hol lehet savanyú almát venni? Hol éri meg?

A savanyú alma természetesen mindenhol megtalálható, a legközelebbi sarki boltban is, ezért a kérdés inkább arra irányul, hol érdemes venni ezt a gyümölcsöt. Ha igazán jó terméket szeretnénk, ami megéri az árát, akkor mindenképpen magyar terméket vásároljunk. Ezeknek a gyümölcsöknek nem kellett átélniük az utazás minden bukkanóját külföldről, ráadásul nyílt titok, hogy a külföldi szállítmányok gyümölcseit és zöldségeit még nyersen szedik le gyakorlatilag a fáról. Ez pedig senkinek sem jó. Egy magyar termelőnél megérik a gyümölcs, és megy is a boltok polcaira. Ráadásul igen jó áron lehet itthon kapni őket, szerintem jobban megéri a külföldi országoknak rendelni tőlünk ezt a gyümölcsöt. Ezért van az is, hogy sok gyümölcslé gyártója használja fel a savanyú alma és az édes almát is ízesítés szempontjából, hiszen ezek nem csak jó árban vannak, hanem még finomak is. Ráadásul a többi gyümölcshöz képest az ízük, bár valóban finom, nem olyan karakteres. Ez viszont csak jó! Hiszen így kiemelik a fő gyümölcs ízét az üdítőkben. Nincs is ennél jobb édes és egészséges lehetőség az országban.

Mindenki a jó minőségért! A savanyú almával jól járunk

A legtöbb gyümölcs persze egészséges, viszont sok cukrot tartalmaznak. A savanyú alma fogyasztásánál ettől sem kell tartanunk. Nem is értem, miért választják emberek még mindig az elavult ízesített termékeket, miközben ilyen remek lehetőségeket kapunk haza termelőktől és ráadásul olcsón. Sokkal finomabb tud lenni egy alma elrágcsálása, mint egy csokiszeleté, csak sajnos ezt a legtöbb háztartás még nem látta be. Ideje változtatni, és egy egészségesebb útra lépni. A savanyú alma segítségével ez biztosan menni fog. Kis változásnak tűnik, azonban annál többet számít, hogyha igazán akarjuk. Szerintem menni fog. Ez lehet, hogy csak az első lépés, de a változtatni akarás a siker kulcsa. A felén már túl is vagyunk. Már csak tartani kell magunkat a terveinkhez.