Díszhaltáp avagy mit esznek a díszhalak?

Díszhaltáp a díszhalak tápláléka

Miután hirtelen rengeteg időnk felszabadult nagy lakásfelújításban vagyunk, próbáljuk egyre inkább a mi ízlésvilágunkra szabni a kis lakásunkat. Ehhez hozzá tartozik, hogy én is és egyaránt a párom is nagyon természet közeli, állatbarát emberek vagyunk. Imádjuk, ha a lakásban rengeteg sok zöld növény van és leginkább egy jól berendezett, dizájnos dzsungelhez hasonlít a lakás. A másik ilyen szintén közös mániánk a hatalmas akvárium és a tömérdek mennyiségű díszhal, persze miután ez viszonylag új hobbink, még nem igazán értünk a díszhalakhoz és mindig zavarban vagyunk, hogy vajon melyik díszhaltáp lenne a legmegfelelőbb a kis halaink számára. Mindenesetre minden pénzt megér egy hatalmas akvárium, melybe csodaszép halak úszkálnak és teszik szebbé a környezetünket. Mi személy szerint leginkább az egzotikus halakat kedveljük, bár fontos tudni, hogy ezek a fajták igen nagyigényűek és tartásuk koránt sem olyan egyszerű, mint esetlegesen az édesvízi társaiknak. De emellett úgy gondolom, hogy bár jóval költségesebb az ilyen halak tartása az egzotikus varázsukért abszolút megéri rájuk befektetni.

A díszhaltápokról általában

Érdekes és számomra is igazán megdöbbentő tény, de állítólag a halak többsége tulajdonképpen teljesen mindenevő. Ez röviden azt jelenti, hogy egyaránt állati és növényi eredetű táplálékot is képesek fogyasztani. Amikor díszhal tápokról beszélünk, érdemesnek tartom megemlíteni a legelterjedtebb díszhaltáp fajtákat. A legnépszerűbb díszhaltápok közé tartozik a lemezes, valamint a szemcsés, pálcikás díszhaltápok, melyek igen széles kínálatát különböző összetételben, állagban és méretben lehet megtalálni a különböző kisállat-kereskedésekben illetve online webáruházakban. A fent említetteken kívül, még lehetőség adódik vásárolni szárított illetve tablettás haltápokat is, de emellett megtalálható a legtöbb üzletben egyfajta lassan oldódó hétvégi eledel, ez a fajta díszhaltáp az ivadékhalaknak speciálisan szánt apróra őrölt tápokat és a különböző garnélatápokat jelenti, melyek szintén a legtöbb kisállat eledellel foglalkozó boltban fellelhető

A díszhaltáp adagolása, avagy hányszor adjunk enni a halunknak?

Valószínűleg a legtöbb kezdő díszhal tartónak fogalma sincsen arról, hogy naponta hányszor érdemes megetetni a halacskákat. Így fontosnak tartottam erről is beszélni pár szóban. A díszhalakat a legtöbb esetben naponta 2-3 alkalommal érdemes etetni, fontos tudni, hogy bár valóban kétszer- háromszor esznek a halak egy napon belül, viszont ezek az adagok viszonylag kicsik, éppen ezért amellett, hogy a napi adagjukat 3 felé osszuk, el ügyelni kell arra, hogy egyszerre mindig csak kis mennyiséget adjunk nekik. Körülbelül annyit, amennyit úgy nagyjából 2-3 perc alatt el is fogyasztanak. Érdemes tudni, hogy azért kell erre a napi díszhaltáp adagra fokozottan oda figyelni, ugyanis nagyon könnyű túltáplálni a halakat, a halak túltáplálása pedig csak több hal ürüléket eredményez, amely pedig már rövidtávon is csak piszkos akváriumot eredményez. Az akvárium tisztítás pedig abszolúte nem egy egyszerű feladat, így jobb minél tovább tisztán tartani az akváriumot, melynek érdekében etessük úgy a halainkat, hogy megfelelő ürüléket termeljenek. Továbbá megint csak hasznos tipp lehet az akvárium tisztán tartásához, egy algaevő hal beszerzése a többi kis kedvenc mellé, ugyanis az algaevő hal jelentős mértékben tudja az algásodást befolyásolni.

Díszhaltáp tapasztalatok összegzése

Úgy gondolom az akvarisztika egy ténylegesen csodálatos maximálisan kikapcsoló hobbi, amelynek segítségével a természet egy élő darabkáját csempészhetjük be otthonunkba, melytől valami egészen különleges és egzotikus világot tudunk magunk köré teremteni. Tapasztalataim szerint, amennyiben bele vág valaki a díszhaltartásba annak csodálatos élményekben lesz része, ugyanis bizonyítottan segít megszabadulni a mindennapi stressztől is, úgy is mondhatnának, hogy az akvarisztika a meditáció modern formája. Mivel az akvárium a természetes vizekkel ellentétben egy relatíve szűk, mesterséges élettér, ezért nyilvánvalóan viszonylag sok berendezési eszközre lesz szükségük ahhoz, hogy a halak a kis tér ellenére is úgymond „otthonosan” érezzék magukat. De szerintem hosszútávon mindenképpen megéri ez a fajta befektetés, hiszen valóban egyszer nagyobb anyagi vonzattal jár megvenni az akváriumot, beruházni annak a berendezésére, csinosítani növényekkel és hasonlók, de az egyszeri nagyobb beruházás után igazából már csak a díszhaltápot kell vennünk és emellett hatalmas élményt nyújt nekünk nap, mint nap az otthonunkba becsempészett állatvilág.

Én személy szerint mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ruházzon be egy ilyen jellegű csodálatos „természet darabkára” az otthonába és garantáltan nem fogja megbánni ezt a választást hosszútávon.