Autóbérlés feltételekről és annak a menetéről

Az autóbérlés feltételei, avagy az autóbérlés lehetőségéről általában

Az autóbérlés alapvetően egy nagyon jó lehetőség abban az esetben, ha éppen nem áll módunkba autót venni, vagy hosszabb ideig külföldön vagy a lakóhelyünktől távol tartózkodunk, és hosszabb távon kell autó. Én speciel a legtöbb külföldi nyaralásom során szoktam autót bérelni, de példának okáért, amikor tökre ment az autóm itthon is igénybe vettem ezt a szolgáltatást. Sokan azt hiszik, hogy az autóbérlés feltételei illetve annak a mente egy viszonylag bonyolult, drága folyamat, pedig ez abszolút nem így van. Nyilván ha rendelkezünk saját autóval, akkor olcsóbban jövünk ki, de amennyiben nem akkor a taxiknál például ezt egy sokkal kedvezőbb opció. Ráadásul hosszabb távon is igénybe lehet venni az adott szolgáltatást, így ha mondjuk, hetekre kellene autó, az is teljesen megoldható. Én személy szerint több esetben is igénybe vettem az autóbérlés szolgáltatását. Elsősorban rövidebb időkre, mint például költözéshez, bútorszállításhoz, stb. de előfordult már olyan eset is, hogy az autóm több hétre szervizbe került és muszáj volt addig kölcsönöznöm egy autót, így hosszabb távra kölcsönöztem ki az adott gépjárművet. Véleményem szerint az autókölcsönzés lehetősége egy abszolút jó alternatíva és mindenkinek nagyon ajánlom, hogy ha arra kerül sor, hogy hirtelen szüksége lesz egy autóra, akkor válassza az autókölcsönzés lehetőségét

Az autóbérlés feltétele részletesen illetve a kölcsönzés menete

Az autóbérlés feltételei tulajdonképpen igazán magától értetődőek, de úgy gondoltam hasznos lehet a konkrétumokig letisztázni az adott feltételeket.

  • Az autóbérlés legalapvetőbb és egyben leginkább kézenfekvő feltétele, hogy a kölcsönző személy rendelkezzen érvényes jogosítvánnyal, hiszen nyilvánvalóan csak ennek a függvényében bérelhet járművet bármely ezzel a szolgáltatással foglalkozó cégtől. Továbbá megint csak alapvető feltétel, hogy amennyiben magánszemélyként kívánunk kölcsönözni, hogy betöltsük a minimum 21. életévünket, amennyiben igénybe kívánjuk venni a szolgáltatást. A kölcsönzéshez való további szintén magától értetődő feltétel, hogy nálunk legyenek az alábbi dokumentumok:
  • minimum B kategóriás jogosítvány,
  •  személyi igazolvány
  •  illetve a kaució természetesen egyedi megállapodás alapján.

Ugyanakkor adott egy másik lehetőség is, ugyanis gyakorta nem. Magánszemélyként kívánnak az ügyfelek járművet igénybe venni, hanem egy adott cég él a szolgáltatás lehetőségével, Ebben az esetben viszont némileg változik az eljárás és az alábbi dokumentumok szükségese

  • egy cégkivonat, viszont itt fontos tudni, hogy ez nem lehet 3 hónapnál régebbi,
  • aláírási címpéldány,
  • bélyegző,    
  • Aláíró személy személyes okmányai a magánszemély bérlőnél részletezettek szerint, vagyis legalább B kategóriás jogosítvány és személyi igazolvány tehát az aláíró személy személyes okmányai illetve, a cégtől egy konkrétumokig menő jogerős meghatalmazás.

Amennyiben ezek az okiratok nálunk vannak és megfelelünk a feltételeknek, vagyis rendelkezünk minimum B kategóriás jogosítvánnyal és elmúltunk 21 évesek, akkor semmilyen akadálya nincsen az autóbérlésnek. Kiválasszuk a számunkra legideálisabb autót, majd az előre megbeszéltek alapján a kölcsönzés időtartamáig letesszük a kauciót az autóra. Ezek után alá írjuk a szerződést, ahol meghatározzuk, hogy hány napra kívánjuk igénybe venni a járművet. Érdemes még azzal is tisztában lenni, hogy általában meg van határozva az, hogy egy nap hány kilométert lehet megtenni a járművel és annak túllépésének az esetében erre mennyit kell ráfizetni kilométerenként. De természetesen ez minden kölcsönző központnál eltérő lehet így érdemes megérdeklődni a helyszínen, hogy az adott kölcsönzőben a kilométer túllépés esetére, milyen szabályok vonatkoznak. Amennyiben ezek a kérdések tisztázódtak semmi sem állhat útjában az autó használatba vételéhez.

Az autóbérlés feltételeiről saját tapasztalatok alapján

Mint láthatjuk az autóbérlés feltételei, valójában abszolút nem bonyolultak és maga a kölcsönzés menete is dinamikus és egyszerű. Minden ellenkező híresztelés ellenére az autókölcsönzés koránt sem olyan drága árkategóriában mozog, mint ahogyan azt sokan gondolják. Abszolút megfizethető szolgáltatás és véleményem szerint nagyon hasznos is tud lenni némely szituációban. Hiszen amellett, hogy lehet hagyományos személygépkocsikat rendelni, lehetőség van arra is, hogy nagyobb autókat kölcsönözzünk, mint például a platós teherautók, vagy ponyvás teherautók mellett esetleg igény szerint kisebb mini buszok kölcsönzésére is van lehetőség. Én személy szerint használtam már költözéshez, rendes havi használathoz és még baráti kiránduláshoz is ezt a lehetőséget és abszolút meg voltam elégedve a szolgáltatással.