Autó kipufogó szerviz mikor szükséges?

Szükséges az autó kipufogó szerviz? Olyan menőn brummog

Akár egy elcsépelt szőke nős vicc sora is lehetne a fentebbi címsor, de sajnos nem az. Nem mindenki számára egyértelmű a baj. Nyílván nem kell autószerelőnek lennünk ahhoz, hogy felismerjük, baj van, de annak mértékével laikusként nem feltétlenül vagyunk tisztában. Főleg akkor nem, ha első kocsinkat vezetjük. Pedig az autó kipufogó szerviz is legalább annyira alap, mint az olajcsere. Fontosságának felismeréséhez meg kell értenünk, milyen szerepet játszik a kipufogó. Talán nem árulok el vele nagy titkot, de a kipufogó feladata, hogy elvezesse a jármű motorjából az égésterméket. De ezt nem teheti akárhogy. Mára már kicsit bonyolultabb felépítésű rendszernek semmiképpen se szabad zavarnia vagy veszélyeztetnie az autó utasait, vagy az úton közlekedőket. A baj lehúzott ablakoknál is beüthet. A menet közben jelentkező légörvények ne tudják visszatekerni a kiáramló gázokat. Tehát ez a rendszer egy nagyon felelősségteljes feladatot lát el, amely közvetlen hatással van az egészségünkre. Ezen kívül arra is hivatott, hogy a belsőégésű robbanómotorok hangját csillapítsa. Ez persze tudjuk, sokaknak ellenére van, de mi nagyon is hálásak vagyunk azért, hogy ennyivel is kisebb zajszennyezés ér minket. Az autó kipufogó szervizre azért is szükség van, mert a rendszer még ezeken kívül is el kell, hogy lásson egy nagyon fontos feladatot, mégpedig a motor fojtását.

Az autó kipufogó szerviz segít a gázok nemesítésébe

Az autónk nagyon sok káros anyagot bocsájt ki működés közben. Sok autó pedig megtöbbszörözi ezeket az értékeket. Ha nincsenek a kipufogók, valószínűleg gázmaszkokban mehetnénk csak ki a nagyvárosok utcáira. Már sajnos így is közel járunk ehhez az állapothoz, de még azért van remény. Ehhez persze kell az autó kipufogó szerviz is, ami segít a szerkezet karbantartásában is. A jól karbantartott kipufogó pedig jól végzi a dolgát: megfelelően utókezeli a kipufogógázokat. Bár ezt a bizonyos utókezelést igazából a katalizátor végzi, elengedhetetlen hozzá a kipufogórendszer összehangolt működése.

Amikor ezt tapasztaljuk, akkor kell az autó kipufogó szerviz

Az autó kipufogó szerviz nem csak akkor jó, ha már beütött a baj, mégis sokunk csak akkor megyünk el, pedig néhány percbe telne ellenőriztetni a rendszert. Mondjuk évente, félévente. Az autónk bizonyára hálás lenne érte, és persze a szervezetünk, meg az egészségünk is. Autó kipufogó szerviz minden második, ha nem minden első városban található, tehát nem kell messzire menni. Ha már megtörtént a baj, akkor előfordulhat, hogy hosszabb időre le kell mondanunk az autónkról, ezért is érdemes megelőzni, ha tehetjük. Milyen tünetei vannak, ha a rendszerrel valami nem stimmel? Irány az autó kipufogó szerviz, ha azt tapasztaljuk, hogy kifúj a rendszer. Még a legkörültekintőbb tulajdonosoknál is előfordul, hogy az autó hangosabb a kelleténél. Zörög, megnő a fogyasztása, esetleg kellemetlen szagokat bocsájt ki, mert ég a dob vagy a cső. Ilyenkor az alkatrész cseréjére lehet szükség. Nem érdemes foltozgatni, mert előbb-utóbb ez már nem oldja meg a gondunkat. Arról nem is szólva, hogy a legtöbb új modellnél már nem lehet olyan könnyen hozzáférni a rendszerhez. Az autó kipufogó szerviz az egyetlen megbízható és tartós megoldás erre a bajra. Ugyanez igaz akkor is, ha nem tömítetlen, hanem eltömődött a rendszer. Ha a fentebbi tünetek mellett teljesítményvesztést is tapasztalunk, akkor joggal gyanakszunk eltömődésre.

Az autó kipufogó szerviz során nem csak a rendszer hibáját szűrhetik ki, de ellenőrizik a katalizátor és a lambdaszonda állapotát is. A katalizátor felel igazából a kipufogógázok károsanyag-tartalmának csökkentéséért. A kipufogóval együtt elválaszthatatlan rendszert alkotnak, ezért az ellenőrzésük és a karbantartásuk is egy menetben történik. A lambdaszonda pedig az üzemanyag és a levegő arányának szabályozására hivatott. Mindezt a kipufogógáz oxigéntartalmának mérésével teszi. Másrészről ez az alkatrész gondoskodik arról is, hogy az oxigénszint megfelelő legyen a katalizátor hatékony működéséhez. Tehát, mint látjuk, ez egy nagyon összetett rendszer, amelyben mindennek klappolnia kell ahhoz, hogy a biztonságos legyen.

Az autó kipufogó szerviz mennyi időt vesz igénybe?

Erről a szerelőket kell megkérdeznünk. Biztos vagyok benne, hogy a probléma nagyságától és az alkatrészek elérhetőségétől is függ. Más a helyzet, amikor csak egy rutin ellenőrzésre visszük a járművűnket, és más, amikor már furcsaságot tapasztalunk. Azokról a helyzetekről nem is beszélve, amikor leszakad a kipufogó. Ilyenkor azonnal szerviz! A szükség nagyúr… az élet pedig fontosabb. Miért azonnal? Mert egyrészt szabálytalanságot követünk el, ha ilyen autóval közlekedünk. Másrészt többször előfordult már autósokkal, hogy a forró kipufogógáz megolvasztotta a műanyag lökhárítót, autópályán sietősen közlekedő autósoknál pedig az egész lökhárítót eldeformálta. Balesetveszélyes is és roncsolhat még számos másik alkatrészt. Szerintem több érvre nincs is szükség. Legyünk felelősségteljesek!