A Fűtésrendszer karbantartása

Mikor ellenőriztessük a rendszert?

A fűtési szezon végeztével, a tavaszi meleg idő megérkezte után érkezik a gázkészülék karbantartási ideje. Ilyenkor már nem használjuk aktívan a rendszert, és még van időnk foglalkozni vele. Semmiképp sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, hiszek olyankor már lehet, hogy az ezzel foglalkozó vállalatok túlterheltek és nem tudják már vállalni a felkérést. Így előfordulhat, hogy nem kerülünk sorra, és anélkül kell újra beüzemelnünk a rendszert, hogy azt ellenőriztetni tudtuk volna. Ennek pedig sok veszélye van. Tehát semmiképp se halogassuk őszig és ne spóroljunk rajta. Hosszútávon mind a berendezések, mind az egészségünk meghálálják.

A fűtésrendszer karbantartásának fontossága

A rendszer megfelelő működéséhez leginkább a rendszerben keringő víz légmentes állapotát kell ellenőrizni még a fűtési szezon kezdete előtt. Erre nem csak akkor van szükség, ha valami probléma adódik, például dugulás. Gyakori probléma a fűtés hatékonyságának romlása, amelynek általában a lerakódás, iszaposodás az oka. A vízkövesedés és az iszaposodás ellen azonban lehet védekezni. Vannak olyan vegyszerek, amelyek megelőzik ezeket, ha használja őket. A fűtési rendszer vízzel való feltöltésekor, illetve ellenőrzésekor kell ezeket használni. Azért is fontos a rendszeresség, mert, mire érzékeljük a bajt, már annyira komoly, hogy csak cserével orvosolható. Ez pedig nem mindig oldható meg helyileg, különösen akkor nem, ha a lerakódás a falban futó csöveket érinti. A gázkazánok karbantartását fűtési szezonon kívül bármikor el lehet végezni, a meleg vizet készítő berendezések karbantartása pedig bármikor megtörténhet.

A gázkazán karbantartása

A gázkazán a fűtési rendszer motorja. De nem csak ezért fontos annak karbantartása, hanem azért is, mert jelentős mértékben befolyásolja a számlák nagyságát. A karbantartás módját és pontos feladatát a készülék típusa határozza meg, ezért mindenképpen szakembert bízzunk meg ezzel a feladattal. Egyedül, laikusként nekiállni a rendszer karbantartásának vagy megjavításának rendkívül veszélyes, de még egy egyszerűnek tűnő csere esetén is jobb szakemberrel egyeztetni. Ő abban is segítséget tud nyújtani, hol vásároljunk, ha pedig egy megbízható online webáruházat keresünk, a Ventil fűtéstechnikai webshopja jó kiindulópont.

Vannak olyan műveletek is, amelyek általánosak és minden készüléket érintenek és néhány lépést mi magunk is megoldhatunk. A gázégő és a hőcserélő állapotát minden karbantartáskor ellenőrizni kell, és körültekintően ki kell tisztítani, portalanítani. Bármilyen szennyeződés rontja a tüzelés hatékonyságát, és veszélyes is lehet. A láthatóan dugulás nélküli hőcserélő portalanítását egyszerű ecsettel vagy porszívóval is el lehet végezni, de ha alaposabb karbantartást akar végezni, akkor mindenképp érdemes vízsugárral átmosni. Az eldugult, bekormozódott hőcserélőt csakis vízsugárral való átmosással lehet megtisztítani. Előfordulhat az is, hogy a vízsugár önmagában még kevés lesz, ilyenkor a szennyeződést a megfelelő oldószerrel fel is kell oldani az eltávolítása előtt. Ehhez már érdemes szakértőt felkérni.

A hozzáértő tudni fogja, milyen egyéb alkatrészeket kell megtisztítani a rárakódott szennyeződésektől, ahhoz, hogy a rendszerünk megfelelően működjön és sokáig jó szolgálatot tegyen. A gázégőt is le kell mosni, mert fontos a levegő szabad áramlása. A gázégőben bármilyen dugulás rontja az égés minőségét, és a szükségesnél kevesebb levegő pedig az égés tökéletlenségét okozza, ami a szén-monoxid képződés miatt kifejezetten balesetveszélyes. A nagytakarítás után, érdemes a gáz nyomását és a gázfogyasztást is ellenőrizni, valamint a füstérzékelőket is ellenőriztetni. Végül, de nem legutolsó sorban a kéményt is meg kell nézetni és kitakartatni. Ezt azonban már a kéményseprést végző szolgáltató végzi.

Milyen problémákat okozhat, ha nem ellenőriztetjük a fűtésrendszerünket?

Ha nem ég az őrláng, azt viszonylag egyszerűen tudjuk orvosolni. Ilyenkor csak meg kell gyújtani, a készülék használati utasításában leírtak szerint. A szivattyú könnyedén meghibásodhat, és erre a megszűnő vízáramlás és a hideg radiátorok hívják fel a figyelmet. A kiváltó ok lehet szerelési törmelék, fekete vasoxid iszap, vagy vízkőlerakódás. A radiátoroknál szivárgások is jelentkezhetnek. Ez a szerelési folyasztószer maradványok vagy az inhibitoros adalékkezelés hiánya miatt korrózió jelentkezett, és ez az oka a meghibásodásnak. Amennyiben csak a radiátorok felső része meleg, akkor szintén iszaplerakódás állhat a háttérben. De a hideg területek a légtelenítés kimaradása miatt is lehetnek. Ha a kazánból zavaró sziszegő vagy „csattogó” hangok érkeznek, vagy robajlási hangokat hall az épületben, akkor a vízkő lerakódás a bűnös, illetve a vízkőüledék és a vasoxid korróziós üledékek keringetése. A vízkő elégtelen kazánműködést okoz, ami miatt nem melegszik fel kellőképpen a rendszer és a meleg víz előállításához hosszabb kazánüzemidő szüksége. Tehát, ahogy látszik, rengeteg probléma adódhat abból, ha a fűtésrendszerünk nincs megfelelően karbantartva. A lerakódások és a vízkő nagyon sok gondot okozhat. A rendszer minden állását ellenőriztessük, még az előtt, hogy újra beüzemelnénk a hideg időszak beköszönte előtt.